Mi a narancsbőr?

Mi a narancsbőr?
Tulajdonképpen a bőr irha rétegében lerakódó salakanyagokat jelenti, amelyek a környező szövetekből magukhoz vonják a vizet, egyre nagyobb gömböcskéket kialakítva.

Kiket és hol érint?
A narancsbőr testalkattól függetlenül bárkit érinthet: leginkább a nőket, de ritkán férfiaknál is előfordulhat.

A narancsbőr minden olyan testrészen kialakulhat, mely az átlagnál „párnázottabb”, vagyis több zsírszövetet tartalmaz. Így leginkább a fenéken és a combon jelentkezik, de az érintett testtájak közé tartozhat még a csípő, a derék, a has, a felkar, a mell, illetve a vádli és a térd is.

A narancsbőr kialakulásának okai:
A cellulit kialakulása több okra vezethető vissza.
Elsőként a helytelen táplálkozást kell megemlítenünk, melynek eredménye, hogy a salakanyagok egyfajta raktárnak használják a zsírszöveteket, és ott hosszú időre letáboroznak. A salakanyagok lerakódását, a nem megfelelő étkezés mellett, hormonális hatások is kiválthatják.

A narancsbőr kialakulásához a mozgásszegény életmód is hozzájárul. A felgyülemlett salakanyagok ugyanis kizárólag a nyirokrendszeren keresztül tudnak távozni a szervezetünkből. A nyirokrendszer azonban nem képes önállóan megtisztulni, mert a vérkeringéssel ellentétben, melyet a szív hajt, a nyirokkeringésnek nincs saját pumpája. A nyirokrendszer pumpájaként az izom szolgál, mely fokozza a nyirokkeringést, és növelni tudja annak hatékonyságát, vagyis rendszeres mozgással felgyorsíthatjuk a méreganyagok távozását.

És ha mindez nem lenne elég, vannak, akik “ajándékba” kapják a hepehupás bőrt, ugyanis a narancsbőr akár genetikai okokból is kialakulhat.

Mit tehetünk ellene?
Belsőleg:
• a víz segít a káros anyagok kimosásában.
• króm, Kalcium – segíti a mérgező vegyületek kiürülését,
• A-, C- és E-vitamin – csökkentik a méreganyagok aktivitását.
• L-karnitin – anyagcsere fokozó.
• anyagcserét fokozó teakeverékek -csalán, zsurló, gyermekláncfű stb.
• almaecet – Segít a szervezet zsírlebontásában
• lenmag -segít ‘kimosni’ a salakanyagokat.

Külsőleg:
A cellulit kezelésének célja a vér-, nyirok- és anyagcsere fokozása a salakanyag elszállításához. A Cellulit masszázst a köpölyözéshez hasonló, gumiköpöllyel végzik, felszippantják a bőrfelületet, így a zsírsejtek szétpukkannak, fokozódik a sejtmozgás, az anyagcsere felgyorsul, vérbőség alakul ki. Általában keringésfokozó vivőanyagot használunk (fahéj, erős paprika alapú olaj, krém.) A masszírozás igen erőteljes. Akik ritkán masszíroztatják magukat, akár véraláfutás is előfordulhat, de ez természetes. A vákuum-masszázs hozzájárul a feszesebb, szebb testkontúrhoz.